Opleidingen

Opgeleide strandwachten zijn noodzakelijk voor een goede strandbewaking, daarom wordt alle nieuwe leden een opleiding tot Lifeguard aangeboden. Dit is een internationaal erkend diploma dat met behulp van Reddingsbrigade Nederland tot stand is gekomen.
Tijdens het kennismakingsweekend leer je alvast wat basisvaardigheden en gedurende de rest van het seizoen zul je verder opgeleid worden. Om lid te worden, is het niet noodzakelijk reddingsbrigade ervaring te hebben, dit kan echter wel zijn voordelen hebben.

Lifeguard opleiding

Binnen de lifeguard opleidingen zijn verschillende diploma's/specialismen te behalen. Het eerste jaar dat je lid wordt begin je aan de opleiding tot junior lifeguard. Deze opleiding is in één zomer af te ronden mits voldoende inzet en aanwezigheid, het kan echter ook in twee jaar worden afgerond. Als junior lifeguard kan je in twee jaar tijd opgeleid worden tot lifeguard met als uiteindelijk doel het worden van een alround strandwacht! 

De opleiding vind voornamelijk plaats op de reddingspost, daarnaast wordt er eens per week les gegeven op één van de drie hoofdreddingsposten. De opleiding bestaat uit een deel theorie en een deel praktijk. Je leert over de getijdenstromingen, gevaren op het strand en natuurlijk niet onbelangrijk, "hoe een redding uit te voeren". Er kan van te voren ingeschreven worden voor de lessen, je wordt geacht 3 lessen volgen, dat is dus ongeveer 3 weken totaal. Overige theorie en pratijk komt aan bod tijdens de draaidagen. Zo ga je mee op vaar-, rij- en looppatrouilles, help je mee met EHBO gevallen en doe je ervaring op met postwerk. 

Opleiding

Varen en rijden

Voor varen en rijden hebben wij onze interne opleiding. Deze worden in overleg met het postkader op het strand aangeboden.

Varen

Varen op zee is anders dan op binnenwater, je moet rekening houden met wind, golven en stroming. Dit vergt veel oefening om de boot goed onder controle te krijgen en te houden. Bootcontrole is uiterst belangrijk omdat er vaak dicht bij zwemmers gevaren wordt. Daarnaast leer je hoe als schipper te handelen bij een actie, zoals een vermissing, hierbij is gebiedskennis essentieel. Het duurt enkele jaren voordat je zelfstandig mag varen op de kleine boot, Deze periode is bedoeld om ervaring op te doen als opstapper en natuurlijk om opleidingen te volgen.

Varen

Rijden

Met onze voertuigen rijden we over het strand, soms gehinderd door mul zand en drukte, soms achteruit met een trailer achter het voertuig. Rijden met onze voertuigen vraagt daarom een aparte opleiding - een rijbewijs is niet genoeg. De opleiding voor de Gator en de 4x4 worden intern gegeven - met uitzondering van de cursus voor het gebruik van de Optische en Geluidssignalen (het blauwe zwaailicht en de bijbehorende sirene) op de 4x4: daarvoor is een landelijk georganiseerde cursus van Reddingsbrigade Nederland noodzakelijk.

 

EHBO

Het verlenen van eerste hulp is een na het voorkomen van de verdrinkingsdood een belangrijke taak van ons. Dit kan zijn bij een klein ongeval, zoals een snee in de voet maar ook bij botbreuken, een onderkoeling of een zonnesteek. Een EHBO-diploma is dan ook vereist om (junior) lifeguard te worden. Afgelopen zomer hebben wij voor het eerst een EHBO-opleiding op het strand aangeboden, gezien het slagingspercentage van 100% kunnen we stellen dat dit een groot succes was. Indien er komend jaar voldoende belangstelling is, zal wederom een EHBO-opleiding worden aangeboden, ditmaal volgens de Rode Kruis. Daarnaast is het mogelijk herhalende en verdiepende lessen te volgen tijdens het seizoen. Ook bieden wij een opleiding voor het toedienen van zuurstof bij drenkelingen, volgens de DAN.

Aangesloten bij